Programe educaţionale şi de consiliere pentru prevenirea abandonului şcolar în judeţul Vaslui

Copii şi tineri în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale


Urmareste-ne pe Twitter Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe YouTube Site in limba engleza

5 activități pentru CV-ul tău

Fără categorie

Prima întâlnire cu piața muncii pentru cei mai mulți dintre noi se va produce în jurul vârstei de 23 de ani. Tot atunci se va produce și prima dezamăgire, întrucât lipsa experienței este, de cele mai multe ori, principalul obstacol în obținerea unui loc de muncă.

Dar putem să începem să lucrăm deja la CV-ul nostru încă din liceu. Iată 5 dintre cele mai bune activități pe care le putem adăuga în experiența noastră de muncă:

  1. Voluntariatul

Participarea la activități ale comunității, școlii sau ale unor organizații non-guvernamentale aduce un plus de experiență extrem de important. Ea demonstrează, printre altele, inițiativă și capacitatea de a face un lucru fără a aștepta ceva în schimb. Voluntariatul te învață să-ți gestionezi timpul, luând în calcul toate activitățile pe care le ai de făcut (adică școala), dar și să lucrezi în echipă și să îți descoperi calități de lider. Totodată, având în vedere că activitățile voluntare au loc în cadru organizat, un contract de voluntariat care poate fi încheiat de la vârsta de 16 ani, poate constitui dovada experienței.

  1. Concursuri și olimpiade

Aceste activități nu sunt doar pentru cei pe care îi numim cu drag ”tocilari”! Ele sunt o bună ocazie de a trece peste emoții și de a îți cultiva spiritul competitiv și perseverența. Mai mult, ele ajută la creșterea încrederii în tine.

  1. Stagii de practică sau ucenicie

Cele mai multe licee se implică, prin diverse proiecte, în dezvoltarea de stagii de practică sau ucenicie și în crearea unor firme de exercițiu. Participarea la astfel de activități, care fie simulează activități reale, fie te pun în contexte de muncă reală, îți cultivă experiența pentru viitoare locuri de muncă și te obișnuiește cu rigurozitatea necesară la locul de mucă.

  1. Locuri de muncă pe perioada vacanțelor

Probabil că nu vor fi cele mai relevante locuri de muncă din CV-ul tău, însă orice experiență pe termen scurt îți aduce niște competențe cheie nelipsite de pe listele angajatorilor: comunicarea la locul de muncă, managementul

 

timpului, atenția către client, dar și alte competențe specifice, care ți-ar putea fi utile în viață. Ca un exemplu, munca într-un fast food nu e prea grozavă, dar pe viitor s-ar putea să economisești bani pentru că vei ști să gătești. În plus, este cea mai palpabilă experiență pe care o vei avea câștigând bani pe cont propriu.

  1. Antreprenoriat

O altă formă de ocupare și câștigare a experienței  o constituie dezvoltarea unei afaceri proprii. De cele mai multe ori, atunci când creștem, uităm sau nu mai avem timp de lucrurile care ne pasionează. Liceul este o perioadă la fel de bună ca oricare alta să ne cultivăm pasiunile și să și câștigăm bani din asta. Timpul pe care îl ai la 16-17 ani nu mai este același la 30. La fel și creativitatea. Așadar, explorează idei de antreprenoriat, pentru că nu se știe niciodată care va fi cariera ta viitoare.

Daca sunteti interesat de noutatile aparute in proiectul desfasurat sau daca doriti sa faceti parte din programul nostru va invitam sa va introduceti numele si adresa de e-mail aici...