Programe educaţionale şi de consiliere pentru prevenirea abandonului şcolar în judeţul Vaslui

Copii şi tineri în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale


Urmareste-ne pe Twitter Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe YouTube Site in limba engleza

Dezvoltarea personală -când să începi?

Fără categorie

”Examenele și lucrările sunt temporare – educația este permanentă.”
Cu acestea în minte, nu e niciodată prea devreme să te ocupi de dezvoltarea ta personală, adică, mai pe românește, de planificarea viitorului tău din perspectiva carierei, a familiei, a finanțelor, a sănătății și a spiritualității.dezvoltare

E important să îți dai seama că trebuie să ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională, să te preocupi de spiritualitate (așa cum o vei înțelege pe parcursul vieții tale), precum și de viața sociala, de finanțe și de muncă.
Orice dezechilibru în viața ta într-unul dintre aceste domenii atrage dezechilibre în toate celelalte.
Iată doar câteva exemple: când ești bolnav, nu te poți bucura de nimic în jurul tău – nici de lucrurile pe care le cumperi cu bani, nici de rezultatele muncii, nici de familie. Așa cum atunci cînd nu ai bani, parcă nimic nu merge cum trebuie, sau atunci când nu te simți încrezător în tine și în forțele tale, printr-o credință puternică în ceea ce consideri tu important în Univers, parcă nu poți să te apuci de nimic și nimic din ceea ce faci nu te mulțumește.
Dezvoltarea personală poate să înceapă și cu ceva atât de simplu cum este stabilirea unui obiectiv (și scrierea lui pe o foaie albă, eventual cu un pix sau stilou care îți place) pentru fiecare domeniu al vieții menționat mai sus. Nu trebuie să te sperii dacă, după ce îți scrii obiectivele, o să observi că multe dintre ele se situează într-un anumit domeniu – nu e nici o problemă. Acest lucru înseamnă doar că pentru tine acest domeniu este mai important în acest moment, iar atunci când vei mai crește, vei căuta să îndeplinești mai degrabă obiective din alte domenii ale vieții tale.
De ce să ai obiective? De ce să treci prin ritualul de a le scrie de mână, pe o foaie albă, imaculată, cu un instrument de scris pe care îl adori?
Pentru că, spune un studiu al Universității Harvard, 3% dintre oameni își ating obiectivele, iar 97% nu ajung niciodată să își îndeplinească dorințele la nivelul propus, sau chiar deloc. Trăsăturile comune ale obiectivelor celor 3% care au succes sunt: obiectivele sunt scrise de mână, sunt păstrate aproape, citite în fiecare zi (unii chiar le rescriu zilnic, până când acest lucru devine un reflex), sunt scrise ca și când s-ar fi întâmplat deja (adică nu ”vreau să….”, ci ”sunt….”) și sunt SMART – adică specifice (Ce?), măsurabile (Cât?), adresabile /realizabile, realiste și încadrate în timp (Până când?).
Ia chiar acum o foaie de hârtie și un creion și scrie-ți cele mai importante 5 obiective!

Daca sunteti interesat de noutatile aparute in proiectul desfasurat sau daca doriti sa faceti parte din programul nostru va invitam sa va introduceti numele si adresa de e-mail aici...