Programe educaţionale şi de consiliere pentru prevenirea abandonului şcolar în judeţul Vaslui

Copii şi tineri în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale


Urmareste-ne pe Twitter Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe YouTube Site in limba engleza

Succesul eșecului

Fără categorie

Poate te vei întreba: Cum poate să existe succes într-un eșec?
Poate ți se va părea ciudat și paradoxal, însă stai un minut și gândește-te: dacă nu încerci să faci un lucru, chiar neștiind ce faci, care este probabilitatea să ai succes?
Exact… 0.
Care este probabilitatea să eșuezi nefăcând un lucru? Cu certitudine, 100%.
Beneficiile eșecurilor se numără în experiență, în cultivarea unor trăsături de caracter dezirabile, precum perseverența, disciplina, tenacitatea, dar și în învățarea prin metoda încercării și erorii… bright
Un alt beneficiu al eșecului este acela că devii mai umil, ceea ce te face uman și normal în ochii celorlalți, mai ales atunci când cei din jurul tău au impresia că lucruri rele li se întâmplă doar lor.
Experiența ta poate să ajute pe altcineva să depășească un moment dificil, pentru că descoperă că și tu ai trecut prin ceva similar și ai supraviețuit…
Sigur că nu trebuie să faci o mândrie din a-ți povesti eșecurile, ci mai degrabă un obicei de a învăța lecția ascunsă în fiecare lucru care nu a mers conform planului.
Exercițiul de a învăța din propriile greșeli sau eșecuri se numește auto-evaluare, iar metoda cea mai bună de a face această auto-evaluare este sa îți pui următoarele întrebări ori de câte ori ai impresia că ceva nu a mers așa cum îți planificasei:
1) A fost această experiență un succes sau un eșec?
2) Care sunt 3 lucruri pe care le-am învățat din această experiență?
3) Ce voi face diferit data viitoare?
Dacă experiența cu pricina este participarea la o olimpiadă de matematică, unde ai luat o notă sub cea pe care ți-o planificasei, răspunsurile ar putea suna cam așa:
1) A fost un succes că am participat, deși rezultatul nu a fost cel așteptat de mine.
2) 3 beneficii ale acestei experiențe au fost: faptul că am cunoscut oameni noi, faptul că am testat un nou tip de probleme și faptul că m-am pus în această situație de competiție. Am învățat că trebuie să lucrez mai mult la capitolul X, să fiu mai atent/ă, să îmi estimez mai bine potențialul.
3) Data viitoare voi lucra cel puțin o oră în plus în fiecare zi și voi încerca să găsesc probleme mai dificile.
Tu ce exemple poți să dai cu privire la experiențe pe care le-ai perceput ca niște nereușite totale, dar din care ai extras învățăminte importante? Ți se mai par ele eșecuri?
Comentează și tu!

Daca sunteti interesat de noutatile aparute in proiectul desfasurat sau daca doriti sa faceti parte din programul nostru va invitam sa va introduceti numele si adresa de e-mail aici...