Programe educaţionale şi de consiliere pentru prevenirea abandonului şcolar în judeţul Vaslui

Copii şi tineri în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale


Urmareste-ne pe Twitter Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe YouTube Site in limba engleza

Tu ce ai decide? Cazuri care implică o dilemă

Fără categorie

Tu ce ai decide? Cazuri care implică o dilemă

1. Nu e gunoiul meu

Gunoiul este o problemă mare în şcoala ta. Au avut loc discuţii şi câteva clase au scris o serie de reguli pe un panou mare şi le-au semnat cu seriozitate – vrem ca şcoala noastră să fie un loc curat, prietenos şi vom pune gunoiul în coşurile de gunoi care există peste tot în incinta şcolii. Ai luat această iniţiativă foarte în serios, deoarece nu îţi place mizeria şi gunoiul altora.

În timpul pauzei de prânz, dai peste o grămadă de pungi de hârtie, coji de fructe şi chiar şi o pizza pe jumătate mâncată în curtea şcolii – chiar lângă un coş gol de gunoi. Sunt foarte mulţi elevi în jur, dar nu ştii dacă ei sunt responsabili pentru mizerie. Ce faci? Strângi gunoiul – sau îl laşi acolo?

2. Prietenul meu cel mai bun – dealer de droguri

Prietenul tău cel mai bun este suspectat că a vândut droguri în incinta şcolii. Ştii că suspiciunile sunt corecte. Directorul este foarte îngrijorat de această situaţie, deoarece vrea să îi protejeze pe elevi, în special pe cei mai mici. În afară de asta, nu vrea să vadă niciun fel de relatare în massmedia. Ştie că sunteţi prieteni, aşa că te cheamă în biroul lui.

Dacă spui ce ştii, prietenul tău va fi exmatriculat şi poate fi dus în instanță. Dacă nu mărturiseşti ce ştii, încalci legea şi poţi să ai chiar tu probleme. În această situaţie, un compromis nu este posibil. Fie îi spui directorului ce ştii, fie nu.

Situaţia devine şi mai complicată deoarece nu ştii ce va face prietenul tău. Va păstra tăcerea? Sau s-ar putea chiar să mărturisească dacă i se oferă o pedeapsă mai blândă?

3. Prietena mea vrea să prindă trenul

Este ora 6 dimineaţă, într-o zi friguroasă de iarnă. Ai luat examenul pentru carnetul de şofer în urmă cu trei luni şi nu ai condus prea mult în acest timp. Acum îţi conduci o prietenă cu maşina la gară. Înainte să pleci, trebuie să dai jos stratul de gheaţă de pe parbriz, iar apoi să te opreşti la o benzinărie pe drum.

Acum este târziu. Benzinăria se află la 3 km distanţă şi prietena ta trebuie să prindă trenul în 10 minute şi trebuie să cumpere şi bilet.

Limita de viteză este de 50 km/h, cum este de regulă în oraş. După cum poţi vedea, drumul este liber. „Haide, mergi un pic mai repede“, îţi spune prietena ta. Ce faci?

4. Ce banane să cumpăr?

Vrei să cumperi nişte fructe de la un supermarket. Există două feluri de banane de vânzare; ambele par să fie de calitate bună – sunt coapte şi în stare perfectă. Unele banane sunt puţin mai ieftine decât celălalte. Cele mai scumpe au lipită o etichetă „Comerţ echitabil” şi poţi citi într-un pliant cu informaţii că o anumită parte din sumă va merge direct pentru a sprijini micii fermieri din ţările din care provin bananele. Aceştia au nevoie de capital pentru a-şi dezvolta plantaţiile de banane – pentru standardele tale, o sumă foarte modestă. Ce banane cumperi?

Daca sunteti interesat de noutatile aparute in proiectul desfasurat sau daca doriti sa faceti parte din programul nostru va invitam sa va introduceti numele si adresa de e-mail aici...